Как се сушат дренки?
Kako se suši drenjina?Как сушить кизил?
gotvach.bg»Съвети»Как се сушат дренки?

Как се сушат дренки?

Биляна ВладоваБиляна Владова
Мастър Шеф
7272k
Как се сушат дренки?

Когато Баба Меца се събуди от зимния си сън беше много гладна. Огледа се наоколо и видя само голите клони на дърветата. Едно обаче, по прилично на храст цъфти в прекрасен жълт цвят. Още щом го зърна тя си рече:

- Ще полегна под него да почакам да завърже плод и да хапна.

Това дърво било дрян. Той е предвестник на пролетта, защото цъфти първи, но пък узрява последен от плодовете.

Дренките имат леко трапчив към стипцав вкус. Лечебните свойства на дряна са познати от хиляди години. Срещу мигрена, подагра, простуда, често уриниране и треска са малка част от болежките, с които се борят дренките.

Компотите са един от вариантите да се съхранят дренките през зимата.

За да се запазят полезните свойства на плода е най добре то да бъде изсушен. Това става много лесно. Необходимо е единствено да имаме амбалажна хартия, но и хартия за печене ще свърши работа. В никой случай не трябва да се използва вестник. Мастилото прониква в плодът и убива полезните вещества.

С хартията се застила тава за печене и в нея се изсипват дренките. Не трябва да са много, колкото да се разстелят на един ред и между всяка да има 2-3 мм разстояние. Така се слагат на проветриво и сенчеста място. Не на слънце, няма да ги печем, ще ги сушим. Всеки ден в продължение на седмица се разбъркват за да се разместят и изкупят от всяка страна. На седмият ден спираме да ги бъркаме и оставяме така още три дни. На десетият ден трябва да са перфектно изсушени.

Е как мислите, дали Баба Меца е хапнала дренки?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати