Какво може да се направи с пресолена туршия?

Падането на температурите навън е един от първите знаци, че трябва да пообиколите пазарите, за да накупите зеленчуци и зеле за така обичаните от всички българи сурова туршия и кисело зеле. Няма да сгрешим, ако кажем, че почти във всяко българско домакинство се е запазила традицията за приготвяне на зимнина и най-вече на апетитна туршия.

Всяко семейство има своя собствена рецепта за сурова туршия, която приготвя в бидон, като едни харесват по-соленки туршии, докато други предпочитат по-умерения вкус.

За съжаление на домакините слагането на туршия не е съвсем точна наука и винаги има опасност да се обърка количеството на солта, което трябва да се добави. Добрата новина е, че в повечето случаи оправянето на пресолената туршия е фасулска работа.

Ако сте разбрали, че сте пресолили туршията преди да я пресечете, лесно може да оправите грешката, като замените част от солената марината със свежа вода.

Просто отлейте ⅓ до ½ от маринатата и я заменете със същото количество хладка вода, след което старателно претакайте туршията. Изчакайте няколко дни и отново проверете как е на сол.

Онези от вас, които имат място в съда, могат просто да увеличат количеството на зеленчуците. Най-много сол поемат морковите и зелените домати, затова просто добавете от тях. Тук правим уговорката зеленчуците да са надупчени, за да поемат повече от саламурата и съответно от солта.

Ако обаче вече сте пресекли туршията с натриев бензоат или нещо друго, не ви съветваме да отливате от саламурата. Вместо това може да извадите туршията малко преди сервиране и да я накиснете за кратко в топла вода. Оставете да постои 5-10 минути, отцедете, залейте с малко олио и червен пипер и поднесете.

За всеки случай може да добавите към туршията и няколко големи обелени картофа, които предварително сте надупчили. Те също ще извлекат част от солта и ще спомогнат за нормализирането на вкуса и солевото съдържание.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати