Как да завиваме сарми?

Как да завиваме сарми?

Зелеви сарми, лозови сарми или сарми от лапад – тези великолепни ястия са толкова вкусни и обичани от всички, че спокойно можем да напишем Ода за сармичките. Шегата настрана, те са неизменна част от българската кухня, където ще намерите десетки рецепти за сарми.

Сармите могат да бъдат с постна или месна плънка, могат да бъдат от лозови листа, зелеви листа , дори от спанак и лапад. А прочутите станимашки сарми са неустоимо ястие, което всеки трябва да опита поне веднъж през живота си.

Независимо дали ще приготвяте зелеви сарми или лозови сарми, начинът на завиването на сармите е аналогичен. Преди да завиете самите сарми обаче, трябва да подготвите листата.

Листата от прясно зеле се бланшират в подсолена вода, след което се начукват внимателно с дървено чукче. Листата от кисело зеле се сваряват за кратко в подсолена и подкиселена вода и отново се начукват с дървено чукче.

Пресните лозови листа, както и листата от лапад, лобода, цвекло и маруля се поливат с вряла подсолена вода.

Навиването става лесно. Поставяте малко от сместа в основата на листа откъм опаката му страна, навивате веднъж, след което прибирате двете страни и навивате отново. Повтаряте до изчерпване на продуктите и подреждате в съд с отворения край надолу.

Рецепти за зелеви сарми и лозови сарми може да откриете на нашия сайт. Ние лично за Бъдни вечер залагаме на класическата рецепта за постни сарми с кисело зеле.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Monika Ivanova
Monika Ivanova
10.04.2016 14:29
Винаги съм имала проблеми с навиването.
0
0