Сърнелата има ли двойник?

Сърнелата има ли двойник?

Мнозина гъбари твърдят, че сърнелата няма отровен двойник, но все пак хората, които я събират трябва да бъдат особено внимателни, защото може да се обърка с отровна мухоморка. Младите гъби сърнели често наподобяват други гъби, затова е най-добре да се изчака да пораснат и тогава да се берат.

В Северна Америка сърнелата има силно отровен двойник, който е причина за редица отравяния. За щастие, той не се среща у нас. В нашата страна се среща червеникавата сърнела, която има по-малки размери от обикновената При разрязване месото ѝ придобива червеникав цвят, има силен аромат. Силно отровна е.

Друг двойник на сърнелата е елегантната сърнела. Тя има по-малко люспички и не достига големи размери. Не е годна за консумация.

Гъбите сърнелки много приличат на обикновената сърнела, но са с доста по-малки размери. Сред тях има опасни отровни двойници. За да предотвратите сбъркването с друга отровна гъба, най-добре събирайте по-големите сърнели, които имат диаметър над 5 см.

Въпреки това и сред може да има двойници с голям размер. Ще ги разпознаете по това, че те растат поединично, шарката им е странна и е обърната наобратно.

Рейтинг

3.3
Общо 3 гласували
5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Neli Tsvetkova Eneva
Neli Tsvetkova Eneva
25.10.2017 21:30
Червеникавата сърнела не е отровна
0
0