gotvach.bg»Съвети»Сърнелата има ли двойник?

Сърнелата има ли двойник?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Сърнелата има ли двойник?

Мнозина гъбари твърдят, че сърнелата няма отровен двойник, но все пак хората, които я събират трябва да бъдат особено внимателни, защото може да се обърка с отровна мухоморка. Младите гъби сърнели често наподобяват други гъби, затова е най-добре да се изчака да пораснат и тогава да се берат.

В Северна Америка сърнелата има силно отровен двойник, който е причина за редица отравяния. За щастие, той не се среща у нас. В нашата страна се среща червеникавата сърнела, която има по-малки размери от обикновената При разрязване месото ѝ придобива червеникав цвят, има силен аромат. Силно отровна е.

Друг двойник на сърнелата е елегантната сърнела. Тя има по-малко люспички и не достига големи размери. Не е годна за консумация.

Гъбите сърнелки много приличат на обикновената сърнела, но са с доста по-малки размери. Сред тях има опасни отровни двойници. За да предотвратите сбъркването с друга отровна гъба, най-добре събирайте по-големите сърнели, които имат диаметър над 5 см.

Въпреки това и сред може да има двойници с голям размер. Ще ги разпознаете по това, че те растат поединично, шарката им е странна и е обърната наобратно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
Общо гласували: 3
50
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Neli Tsvetkova Eneva
Neli Tsvetkova Eneva
25.10.2017 21:30
Червеникавата сърнела не е отровна
0
0