Какво да сготвя със замразени морски дарове?

Какво да сготвя със замразени морски дарове?
Снимка: gotvach.bg

Морските дарове са изключително вкусни и полезни. Те са неотменна част от средиземноморската и скандинавска кухня и въпреки че у нас са сравнително непознати, е добре да станат редовни гости на трапезата ни.

Подобно на рибата, те са богати на омега-3 мастни киселини, както и на аминокиселини като триптофан, метионин, треонин, хистидин и лизин. В техния състав се срещат витамин A, витамин D, витамин E и много други.

Замразените морски дарове, които се предлагат у нас, могат условно да се разделят на два вида - ракообразни и мекотели. В групата на ракообразните попадат раци, омари и скариди, а сред мекотелите са миди, стриди, октоподи и калмари.

Независимо кой от двата вида сте си купили, трябва да знаете, че ни им е нужна продължителна кулинарна обработка. Раците например се нуждаят само от 10-15 минути варене в подсолена вода, за да приготвите от тях раци с царевица и кисели краставици.

Още по-малко време ще ви трябва да за приготвите салата от миди, панирани пържени миди или миди с масло. От изключителна кратка кулинарна обработка се нуждаят и скаридите. Бързо и лесно може да приготвите скариди с чеснов сос или кралски скариди с чесън и чили.

Замразените морски дарове, съставени от мекотели, са удобни за приготвянето на бързи вечери, когато ни изненадат неочаквани гости. С тях може лесно да приготвите паеля с морски дарове или паста с морски дарове. Калмарите и октоподите се нуждаят само от няколко минути, за да стане месото им крехко.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати