Как се готви черен ориз?

MarianaMarianaДжедай / Автор
Как се готви черен ориз?
Снимка: gotvach.bg

Напоследък на трапезата ни намират място все повече суперхрани - киноа, годжи бери, черен ориз. Ако обаче сте от домакините, които все още не са се престрашили да грабнат пакетче черен ориз от рафта в хладилника, време е да го направите.

Черният ориз е не само много атрактивен с неговия наситен цвят, но има чудесен ядков вкус и доставя на организма ни редица важни микроелементи и витамини.

Специфичният цвят на този вид ориз е дължи на наличието на антоцианини , аналогични на тези в боровинките и гроздето.

Не е нужно да овлаявате сложни кулинарни техники, за да разберете как се готви черен ориз.Черният ориз се готви, както се готви и белият ориз, с малката разлика, че трябва да предвидите малко повече време за кулинарната му обработка.

За разлика от белия си роднина, черният ориз има по-твърда обвивка, затова ви препоръчваме преди да пристъпите към готвенето му, да го накиснете за няколко часа в хладка вода.

Ако сте решили да готвите черен ориз в комбинация с бял или други зеленчуци, трябва да имате предвид, че е добре кулинарната обработка първо с черния ориз, а след това да добавите останалите продукти.

И на последно място - в процеса на готвене черният ориз има свойството да оцветява всички останали продукти и ако пурпурноливавият цвят на ястието не е търсен ефект, то е по-добре да приготвяте черния ориз отделно от останалите продукти.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати