За какво са полезни лешниците?
Zbog čega je lešnik koristan?Для чего полезен фундук?
gotvach.bg»Съвети»За какво са полезни лешниците?

За какво са полезни лешниците?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
94942k
За какво са полезни лешниците?

Лешниците, които катеричките толкова обичат да похапват, са плодове на леската. Те са широко разпространени в Северното полукълбо на планетата, като учените познават над 100 сорта лешници, всички от които са ядливи и могат да се консумират от хората. Все пак от стопанско значение са само два сорта.

Лешниците, подобно на останалите видове ядки, са много богати на ценни хранителни вещества. В тях можем да открием големи количества витамини от B групата, както и елементи мед, магнезий, калий, фосфор, калций и много фибри.

Освен това лешниците са богати на липотропните вещества лецитин, метионин и холин, пантотенова киселина и ненаситени киселини.

Разбира се, както във всички ядки, така и в лешниците има мазнини - в 100 г лешници се съдържат 62.5 грама, като по-голямата част от тези мазнини са ненаситени, т.е. полезни.

Лешниците са един от топ продуктите за здравословно хранене, като специалистите по хранене и лекарите са категорични, че трябва да се консумират поне по 30 г лешници дневно.

Лешниците и в частност суровите лешници са особено полезни за поддържане на здравословното състояние на сърцето.Лешниците са полезни и за хората, хората, които страдат от анемия, туберколоза, захарен диабет, възпаления на пикочните пътища или имат камъни в бъбреците или жлъчката.

Консумирайте лешници, защото те подпомагат изработването на кръв и подобряват психическото здраве. Най-добре е лешниците да се консумират под формата на брашно, но и консумацията на карамелизирани лешници или шоколадова торта с лешници също ще ви се отрази доста добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати