Хлябът е тестено изделие, което неизменно присъства на трапезата ни. Вече на пазара има толкова много видове хляб, че можем тотално да се объркаме кой да изберем, кой е най-вкусен и полезен. Но да се спрем на царевичния хляб. Той е полезен за тялото, защото е изключително богат на диетични фибри. Тези фибри помагат за пречистването на организма от натрупаните нитрати, тежки метали и най-различни вредни съединения.
Царевичното брашно, от което се приготвя този хляб, не съдържа глутен и това го прави една от най-полезните алтернативи на пшеничното брашно. Царевичното брашно съдържа ценни витамини и минерали, то е и отличен източник на цинк. Цинкът е много важен за тялото, защото засилва имунната система и помага за усвояването на енергията от приетата храна. Царевичното брашно е и много богато на желязо.
Цветът на царевичното брашно се дължи на каротеноидите. Те подсилват зрението и защитават от заболявания на очите. Царевичният хляб има свойството да абсорбира водата и да увеличава храносмилателния тракт. Това свойство помага за контролирането на кръвната захар и инсулина,както и за намаляването на лошия холестерол. Понижава риска от развитие на диабет и сърдечно-съдови болести.
Оказва се, че царевичният хляб е и полезен за хората, които искат да свалят няколко килограма. И тъй като няма нищо по-вкусно от домашно приготвения хляб, ви предлагаме няколко рецепти за неустоим царевичен хляб: Ароматен царевичен хляб, Вегетариански царевичен хляб и Царевичен хляб със сирене и мащерка.
Коментари