gotvach.bg»Съвети»Как се топи мас?

Как се топи мас?

MarianeMariane
Джедай
2559575k
Как се топи мас?

Свинската мас намира широко приложение в Българската кухня. Благодарение на нея можем да опитаме най-вкусните катмери с мас, да похапнем хрупкави джумерки или да опитаме някои от бабините масленки.

Свинската мас е ценена не само заради кулинарните си качества, тя намира и широко приложение в народната медицина, където е основна съставка на редица кремове, мехлеми и мазила.

В търговската мрежа у нас се продават различни видове и разфасовки свинска мас, но истината е, че нищо не може да се сравни с домашната свинска мас.

Дори и да нямате богат кулинарен опит,топенето на свинска мас не е никак трудно и всеки може да се справи с тази задача.

Как се топи свинска мас - процесът е сравнително прост. Сланината на прасето се подлага на термична обработка на слаб огън. Тя се топи, докато останат само хрупкави пръжки.

Суровина за направата на свинска мас може да бъде само прясна сурова сланина, която не е обработвана или осолявана. Другото, което ви трябва, е подходящ съд и вода.

Подходящи за добиване на мас са дебели парчета сланина, които не са шарени и внимателно са почистени от всякакви остатъци от месо.

Процесът на топене на свинска мас е сравнително прост. Свинската сланина се нарязва на парчета с дебелина 2-3 см и се слага в подходящ дълбок съд на средно силен огън. Добавят се 500 мл вода на всеки 2 кг сланина.

Добавянето на вода в процеса на добиване на свинска мас е ключов момент, защото по този начин се избягва до т.нар сухо задушаване или директно запържване, което ще доведе до добиване на мас с по-тъмен цвят и силен, наситен аромат.

Сланината се топи на бавен огън, като непрекъснато се разбърква. Добре е в процесът на топене на сланината на няколко пъти да отлеете получената мас в друг съд.

Ако сланината се захване на дъното, добавете още съвсем малко вода и продължете с разбъркването.

Още топлата мас се прецежда през марля и се налива в сухи стъклени буркани. След нейното охлаждане и втвърдяване е препоръчително да бъде съхранявана в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

2.5
Общо гласували: 2
50
41
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#179872
отне ми доста време,но трябваше да си кажа мъката-по тази рецепта за втори път(твърде късно се сетих) приготвям варена каша от сланина.... Не я следвайте,по-несполучлива и тъпа рецепта не съм виждала през живота си!
0
1