Какво да се сложи на боба, за да няма гъгрици?

Какво да се сложи на боба, за да няма гъгрици?
Снимка: gotvach.bg

Трудно ще намерите семейство, което да не обича да похапва различни ястия с боб. Любимата на всички бобена чорба или боб плакия на фурна са сред най-приготвяните български ястия, а те, както е известно, се правят от хубав фасул.

Независимо дали сте произвели боба сами, купили сте го от голяма хранителна верига или малък частен производител, то той може да бъде нападнат от досадни дребни буболечки, които да го направят негоден за консумация или семена.

Повечето домакини обвиняват за това гъгриците, но гъгриците са вредители, които ходят само по пшеничните култури. Боба и бобовите култури стават жертва на фасулев или бобов зърнояд.

Лесно може да вземете мерки бобовият зърнояд да не съсипе домашните запаси с боб, като най-добре е мерките да бъдат взети превантивно. Веднъж заразен, бобът трябва да се изхвърли, защото спасение от дребните буболечки няма.

Препоръчваме бобът, независимо откъде е купен, да бъде съхраняван след покупката поне 36 часа във фризер. При температура от - 10 градуса фасулевият зърнояд загива за 12 часа, а при - 5 градуса - за 24 часа.

Веднъж преминал през замразяване, бобът може да се счита за обеззаразен и да се съхранява и при стайна температура.

Препоръчваме бобът, лещата, както и други продукти, като макаронени изделия, фиде, сол, захар и брашно, да бъдат съхранявани в стъклени буркани с вместимост 0.5 - 1 л, които са снабдени със специална гума около гърлото и се затварят херметически.

Добра идея е, след като извадите боба от фризера, да сложите между бобените зърна свежа или изсушена орехова шума, както и необелени скилидки чесън, като допълнителна превантивна мярка.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!