Какво е батат?

Какво е батат?

Бататът или сладкият картоф доскоро у нас беше познат основно на любителите на кръстословиците. Действително този грудков зеленчук дори и днес е непознат на голяма част от домакините, които често се питат какво е батат.

У нас този зеленчук е известен още с имената сладък картоф и земна ябълка. За негово родно място се смятат земите в Централна Америка, но днес най-големият производител на батати всъщност е Китай.

Бататите са пренесени на Филипините и в Северна Америка от испански търговски флотилии, но на старият континент стъпват благодарение на португалците, които ги пренасят от Северна Америка в средата на 16 век.

Горе-долу по същото време сладките картофи са пренесени също така в Африка, Индия и Южна Азия.

Според учените бататите са съществували дълго преди да се появят съвременните картофи. Въпреки сходният външен вид, който имат двата грудкови зеленчука, всъщност те не са роднини.

Бататите имат по-сплесната и продълговата форма, със заостряне в двата края. Цветът на кората им варира от бяло, през жълтеникаво, оранжево, червено и дори мораво. А вътрешността им е бяла, оранжева или жълта, като и двете са ядливи.

Вкусът им също е уникален - леко сладникав и до голяма степен наподобява тиквата и моркова.

В наши дни има над 400 вида батати, които условно могат да бъдат разделени в две големи групи спрямо това как се поддават на кулинарна обработка.

Едните, които стават сухи и твърди, са особено подходящи да пържене и изпичане, докато другите видове батати лесно се скашкват и от тях стават великолепни каши и пюрета за гарнитура.

Не пропускайте да опитате нашите сладки картофи батат на фурна, невероятните батати с вкусна плънка или класиката - печени батати.

Освен, че са супер апетитни и вкусни, бататите са и много полезни. Те съдържат провинтамин A, витамини от B групата, както и витамин C.

Сладките картофи са известни като силен антиоксидант, който предпазва от астма, остеопороза и ревматоиден артрит. Лекарите и специалистите препоръчват бататите на бременни жени, пенсионери, както и на хора, които страдат от съдови заболявания, рак на тънкото черво или рак на дебелото черво.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати