Какво е кашерна храна?

Какво е кашерна храна?
Снимка: gotvach.bg

Напоследък все по-модерно стана да се консумира само кашерна храна. Изненадващо за мнозина кашерна храна консумират не само хора, които изповядват юдеизъм, но и хора от всякакви религии, които са загрижени за здравето си. Откъде обаче идва терминът и какво е кашерна храна?

Кашер от иврит може да се преведе като подходящ, правилен. С нея юдеите обозначават храни и напитки, които отговарят на еврейските религиозни диетични правила.

Има различни изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, за да бъде определена една храна като кашерна. Кашерните продукти и храна трябва да бъдат обработени отначало докрай според изискванията за кашер и да бъдат одобрени от религиозно лице. Освен това те не могат да бъдат произвеждани на една и съща поточна линия с продукти, които не се обозначени като кашерни.

Съгласно религията не всички животни и птици са кашерни. При месата за кашерни се смятат тези, добити от крави, кози и овце, като извън категорията кашерни храни остават продуктите, добити от свине, камили, коне и зайци. Кашерни са пилетата, пуйки, гъски и патици.

За да се признаят за кашерни продукти, млечните продукти трябва да се произведени от кашерни животни. Целият процес на произвоство на сиренето например също се подлага на щателна инспекция, за да са сигурни потребителите, че то ще е кашерно.

Кашерни са и яйцата, добити от кашерни птичи, които в никакъв случай не съдържат кървави петна.

За кашерни са признати рибите, които имат перки и люспи.

Изискването е тези перки и люспи да бъдат отстранени, без обаче да се разкъсва кожата, като сьомга, риба тон, морски език, треска, херинга и т.н.

За съжаление на любителите на деликатеси, като панирани миди или салата с морски дарове, всички черупчести попадат в списъка на некашерните продукти.

Сдобиването с кашерни продукти не е единственото условие храната, която готвите, да се смята за кашерна. Верни на правилото “не бива да готвите младо животно в млякото на майка му”, в кашерната кухня не се допуска смесване и едновременна консумация на месо и млечни продукти.

Изискванията налагат в кухнята да има отделни зони за приготвянето им, отделни прибори и съдове за месни млечни продукти.

Няма да се спираме с подробности за изискванията, които трябва да се спазят, за да се смята едно месо за кашерно, само ще подчертаем, че то трябва да е добито по строго описани правила и отклонения в тях не се допускат.

Хлябът и тестените продукти, изпечени в кашерен дом, кашерна пекарна или от трети лица, но под строго наблюдение на еврейските власти, също могат да се определят като кашерни. Те не бива да съдържат никакви млечни съставки или животински мазнини.

Ползите от консумацията на кашерни продукти са много и ние няма да се спираме с подробности върху тях, само ще подчертаем, че все повече хора се обръщат към кашерните храни и кашерната кухня, защото тя е изключително полезна.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати