gotvach.bg»Съвети»Какво е чимен и за какво се използва?

Какво е чимен и за какво се използва?

MarianeMariane
Джедай
2579574k
Какво е чимен и за какво се използва?

Трябва да признаем, че понякога опитните кулинари наистина приличат на магьосници в кухнята. Те взимат щипка от тази или лъжичка от онази подправка и изведнъж обикновеното ястие се превръща в уникално вкусна и ароматна гозба.

Тайната е в подправките, а една от най-ароматните подправки в Българската кухня е чименът.

Чименът, който наистина звучи като тайнствено заклинане, което придава неустоим аромат на кайзерованото месо, е известен у нас и като сминдух.

Тук е моментът да отворим една скоба и да уточним, че различните части на растението сминдух или Trigonella foenum-graecum, каквото е латинското му наименование, може да се употребяват за подправки под различна форма.

Така например стеблата и листата на растението се смилат ситно и се предлагат в търговската мрежа под наименованието сминдух. Докато семената на самото растение - цели или смлени на прах, се предлагат под името чимен.

Чименът намира широка употреба не само в кулинарията, но и в народната медицина, защото има силно изразени антисептични свойства. Той се използва за лечение на рани и абсцеси, а вътрешно може да се приема за лекуване на бронхити, възпаления на дихателните пътища и проблеми с храносмилателния тракт.

Семената на растението сминдух, познати у нас като чимен, съдържат етерично масло с над 40 съставки, и са задължителни при кайзероването на месо.

Малки количества от чимен се съдържат в почнти всяко индийско къри, както и в известния по цял свят грузински микс от подправки кмели-сунели. В България е неделима част от състав ана шарената сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати