Как се приготвя осолен свински бут?

Как се приготвя осолен свински бут?
Снимка: gotvach.bg

Тънките мезета изискват не само майсторлък при приготвянето им, но и много мерак, както и прилагане на точната рецепта. Тук няма да намерите рецепта за Прошуто Крудо, защото за неговото приготвяне се изискват и определени климатични условия, които у нас липсват.

Любителите на осолен свински бут могат да избират между няколко рецепти за приготвянето му. Ако предпочитате свински бут без кост, неговото приготвяне е доста по-лесно и узряването му отнема доста по-малко време.

За приготвянето на осолен свински бут без кост ви трябва хубаво парче пресен свински бут, морска сол, подходящ съд и подправки - горчица, червен пипер, черен пипер, лют червен пипер, розмарин, както и малко вино.

Месото се измива, подсушава, поставя в подходящ съд и се покрива плътно със сол. Правилото за престояване в сол е - за всеки 1 кг месо - 24 часа престой.

Всеки ден трябва да се отстранява събралата се кръв, ако има такава и да се слога по още малко сол, ако има нужда.

След осоляването месото се измива, оставя се да се отцеди и се подсушава. Намазва се с каша, приготвена от подправките и се закачва да се суши на сухо и проветриво място поне за 30-40 дни.

Вторият начин за приготвяне на осолен свински бут е подходящ за цял свински бут със сол.

Бутът отново се измива, подсушава и се покрива със сол, като отново се спазва правилото - за всеки 1 кг тегло бутът трябва да престои за 24 часа в сол.

След осоляването бутът се измива, подсушава и намазва с каша от горчица, червен пипер, черен пипер, лют червен пипер и вино. Окачва се на сухо студено и проветриво място.

Тънкостта тук е, че първите 2-3 дни се сваля и запича в предварително загрята на 220 градуса фурна, като по този начин се симулира естественото опушване в селска пушилня за опушване на месо над дъбови стърготини.

Месото е готово за консумация след 50-60 дни.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!