Защо сиренето става на шупли?

Защо сиренето става на шупли?
Снимка: gotvach.bg

През последните години хората стават все по-взискателни към храната, която консумират и най-важното - все по-информирани за нейното качество. Въпреки това мнозина все още може да бъдат подведени от недобросъвестни търговци да си закупят некачествени продукти.

Един от най-обсъжданите продукти в магазините е сиренето. Освен неговата цена обаче трябва да се обърне специално внимание и на неговото качество, което може да се определи дори визуално - по неговия цвят, както и по наличието или липсата на шупли.

Защо шуплите са важен показател за качеството на бялото саламурено сирене и въобще защо сиренето става на шупли.

Наличието на известно количество шупли в сиренето е напълно нормално, като в производството се различават два вида шупвания - ранно шупване, дължащо се на колиформи бактерии и късно шупване, което се причинява от масленокисели бактерии.

Ранното шупване се появява още в деня на производството или в първата седмица от зреенето на сиренето, докато късното протича след 20-ия ден. И в двата случая наличието на твърде голям брой шупли в сиренето говори, че има някакъв проблем с него.

Обикновено наличието на шупли в сиренето е причинено от използването на нечиста мая, работено е с недезинфекцирани съдове, замърсено с бактерии мляко, млякото е било претоплено или комбинация от всичко изброено дотук.

Борбата с шуплите в сиренето се постига чрез поддържане на висока хигиена на производство, както и поддържане на млечно-киселия процес на необходимото ниво.

В домашни условия, когато се прави сирене, задължително трябва да се измиват и изваряват съдовете, с което ще се работи, както и да се работи с хубави закваски.

Когато шуплите в сиренето са в резултат на ранно шупване, самото сирене се отличава с твърда консистенция, сухота и трошливост. При късното шупване на сиренето шуплите са изразено по-големи и често може да са изпълнени с неприятна на мирис саламура. Такива сирена не бива да се консумират.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати