Защо кексът не се изпича отвътре?

Защо кексът не се изпича отвътре?
Снимка: gotvach.bg

За мнозина от нас приготвянето на съвършения кекс е като Светия Граал, към когото непрекъснато се стремим, но някак все ни се изплъзва. Вместо това непрекъснато гледаме снимки на усмихнати кулинари, които гордо показват бухнали, добре изпечени, съвършени кексове в социалните мрежи.

Оказва се, че да приготвиш хубав бухнал кекс далеч не е толкова просто, колкото му се струва на човек. Изисква не само откриване на точната рецепта, но и овладяване на техника на печене, с която да си гарантирате, че няма да си задавате повече въпроса Защо кексът не се изпича отвътре.

Има няколко възможно причини защо кексът не се изпича отвътре. Ако сте напълно сигурни, че не сте объркали пропорциите на продуктите, може да става дума за неудачно подбран съд. Кексът може да не се изпече отвътре, ако съдът, в който печем, е прекалено малък за количеството, сложено в него.

Друга възможно причина кексът да не се изпече отвътре е твърде високата температура на печене. За съжаление няма универсална температура за печене на кексове, едни пекат на 180 градуса, други - на 200, трети - на 160 градуса, затова смело можем да кажем, че температурата за печене зависи от самата печка.

Препоръчително е фурната да се загрее до 180 градуса, а след поставянето на кекса или градусите да се свалят до 160 или да се изключи горния реотан и за 20-ина минути да се остави кексът да се пече само на долен реотан.

В случай, че въпреки всички кексът започне да загаря отвън, а отвътре продължава да е суров (проверяваме със суха клечка), то трябва да покрием кекса с фолио, за да дадем възможност и вътрешността да се изпече.

Често недопечени отвътре остават плодовите кексове, в които добавяме плодове. Това може да е причинено от недобре отцеждане на течността на плодовете.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!