gotvach.bg»Съвети»Защо се начукват пържолите?

Защо се начукват пържолите?

MarianeMariane
Джедай
2559574k
Защо се начукват пържолите?

Да приготвите сочна пържола на скара или във фурната си е цяло изкуство и далеч не е толкова лесно, колкото може да и се струва на пръв поглед. Колкото и души да запитате за тайната на вкусните пържоли, всеки ще даде собствена рецепта, която не е задължително да съвпада с вашето мнение.

Няма и единно мнение по въпроса защо се начукват пържолите, както и дали въобще трябва пържолите да се начукват.

Според привържениците на начукването на пържолите, пържолите се начукват, защото в процесът има за цел десктруктиране на мускулните влакна на месото или казано по-просто - окрехкотяване.

Други обаче са против начукването на пържолите и твърдят, че по този начин месото губи ценните си сокове и при термична обработка става твърде сухо.

Както при всички спорове и тук истината е някъде по средата. Действително начукването на пържолите прекъсва връзките между мускулните влакна и месото става по-крехко, но само ако се пече на много силна скара за кратко време.

С начукването на пържолите често злоупотребяват и ресторантите, които се опитват от да накарат пържолата визуално да изглежда по-голяма.

Има и далеч по-лесен начин за окрехкотяване на месото, който не включва начукване. Любимите свински пържоли се замразяват шоково във фризер преди мариноване или термична обработка. След това се оставят да се размразят във фризер и се овкусяват по желание.

Замразяването кара течностите в молекулите на месото да увеличат обема си, разкъсвайки в процеса молекулните връзки и правейки месото неустоумо крехко.

Ако и вие обичате пържолите като нас, опитайте задължително някои от следните предложения:

- пържоли на фурна;

- крехки пилешки пържоли;

- пържоли в сос;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати