Бобът колко време се вари?

Бобът колко време се вари?

Трудно ще намерите семейство, което да не обича българската боб чорба или да не се облизва вкусно при мисълта за боб в гърне или боб с пушени ребра. Бобът е едно от най-обичаните у нас бобови растения и намира широко приложение в кулинарията.

Ако обаче сте начинаещ готвач и досега не сте готвили боб, ще откриете, че да свариш боб съвсем не е фасулска работа. Изисква се търпение и мерак. И най-важното - качествен стар фасул.

Трудно е да се даде точен отговор на въпроса бобът колко време се вари, защото това зависи от редица фактори. На първо място зависи от това колко стар е стария боб, дали е бил предварително накиснат във вода или не, дали се вари самостоятелно или в компанията на зеленчуци, както и дали във водата, в която ври има добавено нещо друго - като сода бикарбонат, обикновена сол и т.н.

Накисването на боба във вода предварително скъсява времето за сваряването му, като след 6-8 часов престой във вода белият боб би се сварил до готовност само за 50 минути.

Приблизително за същото време ще се свари и предварително накиснат червен боб.

В случай, че пропуснете да накиснете боба във вода, времето за сваряването му се увеличава и ще са ви нужни 1.5 - 2 часа за увирането на зърната.

Ако не разполагате с толкова време, може да се опитате да прибегнете до помощта на разни хитрини в кухнята, като използвате тенджера под налягане, олио., ракия или сода за хляб.

В тенджера под налягане бобът ще се свари до готовност да около 45- 60 минути. +

Много домакини смятат, че могат да ускорят процеса, като към водата добавят сода за хляб или ракия, но категорични доказателства за това няма. За сметка на това със сигурност се знае, че ако добавите във водата сол, значително ще забавите процеса на увиране на боба. Същото важи и за добавянето на домати.

Понякога бобът просто не увира, колкото и време да го варите, просто защото е твърде стар. Тогава единственото, което можете да направите, е да хвърлите боба и да метната в тавата едни свински пържоли.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати