Как да съхраняваме сланина във фризер и хладилник?

Как да съхраняваме сланина във фризер и хладилник?

Ако има нещо, което обединява всички северни славянски народи, то това е любовта към сланината. Въпреки че сланината е неизменна част от българската кулинарна традиция, тя не е единствено и само наша, много народи приготвят и хапват с удоволствие осолена сланина или домашна сланина с много подправки.

Напук на привържениците на здравословното хранене, които настръхват само при думата сланина, трябва да подчертаем, че сланината има и редица положителни страни - освен очевидната, че е невероятно вкусна и любимо мезе за вино.

Най-обичана у нас са пушената сланина, както и варената сланина, които след това са овкусени с любими подправки и чесън. Няма да пропуснем също варената и пържена сланина, които също имат своите заклети фенове.

Много семейства, особено които имат възможността да отглеждат прасета, често са изправени пред предизвикателството как да съхраняват сланината в хладилник и фризер.

Необработената сланина може да бъде съхранявана около 3-4 дни в най-студената част на хладилника, докато ви остане време да я осолите, сварите или просто транжирате и приберете във фризер.

Сланина може да се съхранява във фризер по два начина - в сурово състояние или след нейното осоляване, като ние препоръчваме за опитате по втория.

Важно е сланината, в т.ч. и осолената сланина да бъдат завити плътно с найлонови пликове преди да бъдат сложени във фризера. Това се прави, за да се предотврати допира с въздух, който влошава значително вкусовите и кулинарни качества на сланината.

Във фризер суровата сланина може да бъде съхранявана около 2 месеца, а осолената - не повече от 4 месеца.

Пушената и осолената сланина имат значително по-дълъг срок за съхранение. В хладилник те могат да бъдат съхранявани около 3 месеца (стига да не ги изядете още на третия ден).

Ако все пак сте се престарали и сте приготвили твърде много осолена сланина за мезе, може да я приберете във фризера, като отново я увиете плътно в найлонов плик, за да няма въздух около нея. Срокът на съхранение е около 12 месеца, но ви препоръчваме да я изядете преди това, защото е ужасно вкусна.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати