Какви купи се слагат в микровълнова?

Какви купи се слагат в микровълнова?
Снимка: gotvach.bg

Микровълновата фурна спестява много време на заетите домакини, затова и се използва често. За да я използвате обаче, трябва да сте наясно какви съдове може да използвате в нея, и какви не.

Сред категорично забранените съдове са металните купи и прибори, както и алуминиевото фолио. Хартиените съдове са разрешени, но при тях е ясно, че не става дума за готвене, а само за притопляне. Използването на хартия трябва да става за много кратко време – до 3 минути.

Сред най-подходящите съдове за микровълнова са порцелана и стъклокерамиката. Тези материали най-лесно пропускат лъчите, които всъщност готвят храната. Внимавайте само с порцелановите съдове, които имат метални части и златни нишки. Стъклените купи също са подходящи, но все пак е по-добре да ги използвате само за подгряване и размразяване.

Йенските купи също са подходящи, както и гювечетата. Съдове от твърде фино стъкло и кристал не са подходящи. Пластмасовите съдове са подходящи за микровълнова. Единственото, за което трябва да внимавате, е продуктите в тях да не са много захар или мазнини, защото се нагряват много силно и могат да деформират съдовете.

Формата на използваните съдове също е важна. Най-подходящи са тези с овална и кръгла форма, защото позволяват на продуктите да се загреят равномерно от всички страни. Ако искате да печете кекс, използвайте по-високи съдове, защото тестото се надига повече.

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати