Как се съхранява хрян?

Как се съхранява хрян?

Хрянът е изключително полезен корен, който у нас се употребява рядко, но в него се съдържат редица важни вещества. Той е полезен при стомашно-чревни заболявания, настинка и бактерии в организма. Бере се в края на октомври месец, когато листата му вече са пожълтели. Хрянът се съхранява в хладни и проветриви помещения, където може да остане свеж до няколко месеца.

Най-добрият начин да запазите ценните качества на хряна е, като го заровите в пясък – така може да издържи до един месец. Не е хубаво да замразявате или сушите хряна, защото в този си вид той няма никакви полезни свойства.

Последният начин, по който може да запазите хряна за по-дълго време, е като пасирате на каша корена и го залеете със смес от 1 лъжичка мед, оцет, олио и сол. Разбъркайте всичко и пресипете сместа в стъклен буркан.

От получената кашичка се взима по много малко – едва на върха на ножа, колкото да се подправи една порция. Хрянът е изключително лют и може да смекчите малко вкуса му, като добавите към порцията и малко настъргана ябълка.

Друг начин да го съхраните е като го смелите и добавите към него ябълков оцет. Сместа се запазва свежа до няколко седмици в хладилник. Тя може да издържи и повече от година във фризера, но хрянът вече няма да е толкова полезен.

Хрянът може и да се консервира. За целта го настържете, сложете го в буркани и стерилизирайте само за 4 минути. Така може да се радвате на вкуса му по-дълго време.

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати