Gotvach.bg»Съвети»Може ли детската храна да се затопля в микровълновата печка?

Може ли детската храна да се затопля в микровълновата печка?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Може ли детската храна да се затопля в микровълновата печка?

Трудно е да се каже в каква част от българските домове и офиси има микровълнови фурни. В много домакинства този уред се използва всекидневно за притопляне на храна или размразяване на продукти, докато в други домове ползването на микровълнова печка е тема табу.

Подобна поляризация на мненията и отношенията към този домакински уред се дължи до голяма степен на липсата на информираност, както и на голямото количество псевдонаучна информация, която циркулира не само между хората, но и в интернет пространството.

Най-често въпросът може ли да затопляме детска храна в микровълнова печка задават майки, които искат да спестят малко време при приготвяне на храната, но същевременно, подведени от неточна и непълна информация, се притесняват за здравето на децата си.

Независимо от лошата слава и хилядите негативни мнения и с риск да си навлечем още, ще отговорим на тези майки, че от научна гледна точка няма никакъв проблем да се затопля храната за децата в микровълновата фурна, а и не само тяхната, разбира се.

Принципът на действие на микровълновата фурна е относително прост. При нея нейонизираща микровълнова радиация с честота 2.45 гигахерца се прокарва през поставената вътре храна.

Тези микровълни карат молекулите на водата, които са биполярни, те вибрират при много високи честоти, като в процеса на триене се загряват.

Затова и в микровълновата фурна се затоплят най-добре храни с високо съдържание на вода. Или казано по-просто - супата ви ще се затопли по-бързо и по-качествено от сухата пържола.

Някои специалисти категорично препоръчват детската храна да не се топли в микровълновата фурна, защото споре тях при затоплянето на кърмата или на хуманизираните млека се губят голяма част от техните ценни съставки.

Това важи само в случай, че кърмата или адаптираното бебешко мляко бъдат затоплени над 60 градуса по Целзий, което може да се случи както в микровълнова фурна, така и върху най-обикновен котлон, доказва изследване, публикувано в International Journal of Food Science and Nutrition.

Единствената препоръка, която специалистите отправят, е храната, която се затопля или готви в микровълнова фурна, да бъде поставяна в стъклени или керамични съдове, а не в пластмасови такива.

Именно пластмасата в допира си със затоплени продукти отдава химични съединения, които могат да бъдат потенциално опасни за човешкото здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати