Как се пържи сом?

Как се пържи сом?
Снимка: gotvach.bg

Рибата е задължителна част от всяко здравословно меню, като специалистите са категорични, че тя трябва да присъства на масата ни поне веднъж седмично, а за предпочитане е и по-често.

Ако попитате заклетите лакомници, те ще ви кажат, че най-вкусната риба е хищната риба, каквато е сомът, а най-лесният начин за приготвянето на сом е да се изпържи.

Не е никак трудно да изпържите сом, ако спазвате кулинарните съвети, които сега ще ви дадем.

Ще започнем от това, че е за предпочитане да купите свеж, незамразяван сом, но ако това не е възможно и замразеният ще свърши работа.

Нарежете сома на порции, за предпочитане на шайби и го посолете. Важно е да оставите сома поне 10-15 минути да поеме от солта, за да не се разкъса в самия процес на пържене.

Кулинарните майстори препоръчват непосредствено преди пърженето да потопите нарязания на шайби сом в прясно мляко, след което в брашно и едва след това в силно сгорещено олио.

По правило брашното, в което овалвате сома преди пържене може да бъде както пшенично, така и царевично. Няма да сгрешите, ако го оваляте в брашнена смес, приготвена от равни части царевично и пшенично брашно, овкусена с червен пипер или други подправки по избор.

Сомът се пържи по около 4-5 минути на страна, в зависимост от дебелината на шайбите. Когато е готов, се изважда върху домакинска хартия, за да се отцеди от излишната мазнина и след това се поднася с гарнитура по избор.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!