gotvach.bg»Съвети»Как се маринова месо?

Как се маринова месо?

Как се маринова месо?

Маринатата за месо го прави изключително крехко и сочно. Има редица рецепти за маринати, които се приготвят много бързо и лесно. Обикновено са необходими много прости продукти като лимон, оцет, олио, чесън и подправки. Винаги смесвайте продуктите за желаната марината в купа, след което добавяйте месото.

Правилото е, че колкото повече време се маринова месото, толкова по крехко става то след печенето. Ако веднага след мариноването ще готвите месото, може да го държите в купата, но ако ще го готвите по-късно, най-добре го покрийте с фолио и го оставете в хладилника. Остатъкът от маринатата може да се използва и като сос за намазване на месото по врее на готвенето.

Ако сте забравили да мариновате месото, може да го сторите и непосрествено преди готвенето. За целта само го намажете със зехтин и лимонов сок. Освен с течни маринати, месото може да се намаже с пиканта паста от чушки непосрествено преди печенето.

За да направите истински успешна марината за месо, трябва да знаете, че всяка добра марината има три основни компонента – подправки, мазнина и киселина. Киселината е важна, за да стане месото крехко. Може да бъде оцет, ананас, бира, сметана, вино, домати, мляко, лимонов сок. Вариантите за подправките са много – билки, чесън, къри, черен пипер, лук и различни сосоветабаско, горчица, кетчуп, мед и др. Мазнината най-често е олио.

Вижте няколко страхотни рецепти за маринати: Марината с ракия за телешко месо, Марината с кисело мляко и Марината за пържоли.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати