gotvach.bg»Съвети»Какво представляват какаовите флаваноли?

Какво представляват какаовите флаваноли?

Какво представляват какаовите флаваноли?

Напоследък много се говори за каковите флаваноли, но терминът е непознат за мнозина. Ако и вие сте сред тях, вероятно се чудите какво са какаовите флаваноли и каква е ползата за организма от тях.

Какаовите флаваноли могат да се определя като хранителни елементи на растителна основа, подклас на флавоноидите. Както подсказва самото им наименование каковите флаваноли се съдържат основно в какаовите зърна и са известни основно заради тяхните антиоксдантни свойства.

Въпреки че какаови флаваноли се срещат в почти всички продукти и храни, съдържащи какао, някои от тях се отличават с по-високо съдържание от другите. Високо съдържание на какаови флаваноли има в тъмния шоколад, докато млечният шоколад има доста по-скромно съдържание на флаваноли.

Според специалистите колкото по-преработено е какаото, толкова по-малко флаваноли има в него, затова се препоръчва на потребителите да избират естествени хранителни добавки и функционални храни, в които флаванолите да в по-големи количества и почти няма излишна захар.

Специалистите препоръчват редовна консумация на продукти, съдържащи какаови флаваноли, защото те подобряват циркулацията на кръвта, като по този начин предотвратяват сърдечно-съдови заболявания, спомагат за поддържане на еластичността на кръвоносните съдове и стабилизират кръвното налягане.

Редовната употреба на продукти, съдържащи какаови флаваноли, спомага за поддържане на здрава функция на мозъка. Но това не са единствените благотворни ефекти, които те имат върху мозъка.

Ще забележите, че ако редовно похапвате продукти с високо съдържание на какао, кожата ви ще бъде по-гладка, хидратирана и изчистена. Какаовите флаваноли подпомагат кожната защита срещу ултравиолетовите лъчи и намаляват белезите от стареене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати