Трябва ли да се накисва лещата?

Трябва ли да се накисва лещата?
Снимка: gotvach.bg

Само при мисълта за ароматна леща яхния ни се приисква да хукнем към кухнята и да сложим тенджерата на котлона. Ястията с леща са особено популярни по цял свят, защото растението е широко разпространено и познато на човечеството още от праисторически времена.

В наши дни най-големите производители на леща са Канада, Пакистан, Турция и Индия, което обуславя и различните сортове леща, достъпни в търговската мрежа.

Сортовете леща се различават по големина на зърната плътност, време за приготвяне и т.н., затова не може да се даде еднозначен отговор на въпроса трябва ли да се накисва лещата.

Много привърженици на здравословното хранене са категорични, че лещата трябва да се накисва, подобно на останалите представители на семейство бобови и ние сме склонни да се съгласим с тях. Но тук ще отворим скоба и ще подчертаем, че не е задължително да се накисват всички видове леща.

Кафявата леща, която е разпространена у нас, е сред онези сортове, за които е препоръчително предварителното накисване. За разлика от боба, кафявата леща няма нужда от часове във вода, 1 час е напълно достатъчен, след което се прецежда и се вари до готовност. Обикновено увира в рамките на 10-15 минути.

Хубаво е предварително да се накиснат също Френската зелена леща, черната леща и жълтата леща, които са не само много вкусни, но и богати на фибри.

Единствената леща, която със сигурност не се нуждае от накисване, е червената леща. Това е така, защото червената леща е с предварително премахнати, а зърното е разполовено.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!