Gotvach.bg»Съвети»Как се разтваря желатин?

Как се разтваря желатин?

MarianeMariane
Джедай
2559573k
Как се разтваря желатин?

Дори и да не сте заклет почитател на десертите с желатин, няма как да отречете, че устата ви се пълни със слюнка при вида на прясна, свежа плодова торта с желатин. Желатинът намира широко приложение в кулинарията, както той се използва не само при направата на десерти с желатин, но и при други култови рецепти като желирана торта със свински джолан.

Желатинът, който свободно се продава в търговската мрежа у нас, е прост белтък от животински произход, получен при варене на животински кости и хрущяли във вода.

Желатинът се отличава с изключително високо съдържание на протеин, но ниска хранителна стойност. В хранително-вкусовата промишленост е познат още като хранителна добавка Е441.

Ако нямате опит в кухнята и досега не сте работили с желатин, един от първите въпроси, които си задавате, е как се разтваря желатин.

Предлаганият у нас желатин може да се намери под формите на ленти, на гранули или на прах. Трудно може да намерите натурален костен желатин, защото масово се предлага изкуствен желатин, който има същите желиращи свойства.

Независимо с коя от формите на желатин ви се налага да работите, методът за разтваряне на желатин е идентичен. Желатинът се накисва в студена вода, за да набъбне, след което се затопля, за предпочитане на водна баня, докато се разтопи и втечни.

Тук е моментът да уточним, че точното количество желатин и вода обикновено са уточнени върху самата опаковка. Ако такова упътване обаче липсва, стандартно 10 г желатин се слагат в 1 кафяна чаша студена вода.

Разтварянето на набъбналия желатин може да стане на водна баня на слаб котлон, но и в микровълнова фурна, като тя не бива да бъде пускана за повече от няколко секунди.

Независимо кой от двата метода предпочетете, трябва да помните, че желатинът не бива да кипва, защото при висока температура губи желиращите си свойства.

След като вече знаете как се работи с желатин, ви препоръчваме да си опитате някое от следните рецепти:

- желиран сладкиш;

- желиран пудинг;

- а защо не и желирани бонбони;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
Общо гласували: 2
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати