Как се почиства пуйка?

Как се почиства пуйка?
Снимка: Sevdalina Irikova

Дълъг път трябва да извърви пуйката преди от досадно пернато да се превърне в пълнена коледна пуйка или пълнена пуйка със сармички. Първата стъпка, както всички се досещате е почистването на пуйката.

Мнозина биха предложили директно да се одере кожата на пуйката, за да не се занимава човек с досадното чистене на пера и ще сгрешат. Премахването на кожата на пуйката ще попречи на месото да се задуши в нея, и вместо сочно и ароматно, то ще стане сухо и доста жилаво.

Дори и да притежавате опит в кухнята, почистването на пуйка може да се окаже доста предизвикателна задача за вас, защото всички знаем, че най-вкусната пуйка е прясната пуйка, а най-прясната пуйка е прясно закланата.

Първата стъпка при почистването на пуйката е тя да се попари, за да се отстранят по-лесно нейните пера. Попарването на пуйката се прави с вряла вода, като на всеки 1 л вряла вода трябва да се добавят 1 ч.л. сода.

Времето за попарване а 2-3 минути, като през това време пуйката се разтърсва няколко пъти.

След попарването е препоръчително да оставите пуйката да се отцеди и изсуши, за да премахнете лесно перата. Препоръчително е след това да опърлите птицата със спирт равномерно от всички страни, за да сте сигурни, че сте премахнали и последните остатъци от пера.

Следва изкормването на пуйката и премахването на вътрешностите. Остава само да я изплакнете от всички страни и да си изберете любима рецепта за пълнена пуйка.

Важно е да отбележим, че пуйките, които се продават в търговската мрежа, са почистени, те нямат нужда от миене. Нещо повече, специалистите препоръчват размразената пуйка да не се пие заради повишения риск от разнасяне на бактерии. Затова при работа със замразени птици, в т.ч. и пуйки, основното правило е - не се мие птицата, а ръцете, както и всички работни повърхности.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати