Как се осолява сланина?
Kako se soli slanina?Как солить сало?
gotvach.bg»Съвети»Как се осолява сланина?

Как се осолява сланина?

MarianaMariana
Джедай
2579574k
Как се осолява сланина?

Зимата вече чука на вратата и мнозина се замислят дали не е време да приготвят едно от любимите мезета на българина – осолена сланина. Този изключително почитан у нас продукт се използва не само като мезе за традиционната малка ракия, но и е участва в десетки рецепти със сланина, като придава на ястията приятен аромат и наситен вкус.

Приготвянето на осолена сланина не е никак трудно и с него могат да се справят дори начинаещите готвачи. Всичко, което ви трябва, са качествена сланина, сол, подходящ съд и търпение.

Преди същинското налагане на сланината със сол препоръчваме прясната домашна сланина да се накисне за ден-два в подсолена вода, за да се отцеди кръвта от нея. След това трябва да се отцеди и нареже на правоъгълни парчета.

На дъното на съда, в който ще я съхраняваме, полагаме пласт със сол, а отгоре плътно нареждаме парчетата сланина. Не трябва да остава празно място между тях, защото въдухът води до гранясване на сланината.

Процедурата се прави до изчерпване на продуктите, като се завършва с дебел слой сол. Отгоре се поставя съд или решетка, които се затискат с нещо тежка.

Можете да оставите съда и така, но майсторите препоръчват съдът със сланината да се напълни плътно със сняг и да се остави на сухо и хладно място.

При липса на сняг може да се напълни с хладка преварена вода. След около 20 дни престо й в солта, сланината е осолена и готова за употреба. Едва тогава може да поканите близките си на вечеря с вкусен боб със сланина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
Общо гласували: 4
51
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати