Кои мазнини са хидрогенирани?
gotvach.bg»Съвети»Кои мазнини са хидрогенирани?

Кои мазнини са хидрогенирани?

MarianaMariana
Джедай
257958933k
Кои мазнини са хидрогенирани?

През последните няколко години непрекъснато се говори за хидрогенираните мазнини и потенциалните вреди от тяхната употреба, но все още у много хора има неяснота кои мазнини са хидрогенирани и как точно се получават.

Обикновено мазнините, които поемаме с храната, биват наситени, ненаситени и трансмазнини или т.нар. Хидрогенирани мазнини.

Наситените мазнини са от животински произход, в тяхната структура няма двойни връзки, затова те са твърди при стайна температура.

Обратното, ненаситенита мазнини имат двойни връзки в молекулите си и при стайна температура те са в течно състояние.

И тук стигаме до трансмазнините или хидрогенираните мазнини, за които толкова много се говори.

Хидрогенираните мазнини са онези мазнини, които се получават, когато обикновени растителни мазнини се нагреят до висока температура в присъствието на различни катализатори и водород.

В резултат на това обикновеното и иначе полезно кокосово масло или палмово масло вече не се намират в течно състояние на стайна температура, те са по-твърди и най-важното - вече са вредни за човешкия организъм. Един от най-известните представители на семейството на хидрогенираните мазнини е маргаринът.

На процес на хидрогениране могат да се подложат всички растителни мазнини, които вследствие на обработката придобиват по-твърда структура и благодарение на това намират широко приложение в хранително-вкусовата промишленост.

Хидрогенираните мазнини често се наричат съвременната хранителна пластмаса, те се съдържат в редица изделия като пасти, кексове, бисквити, вафли и др.

Редовното приемане на храни с хидрогенирани мазнини води не само до покачване на теглото, но и до натрупване на подкожни мазнини, увеличаване на случаите на инсулинова резистентност и др. Редица изследвания свързват хидрогенираните мазнини с увеличение на случаите на запушени артерии, ракови заболявания и др.

Въпреки че вредите от употребата на хидрогенирани мазнини са широко известни, производителите ги предпочитат, защото хидрогенираните мазнини намаляват разходите за производство на продуктите, увеличават срока им на годност, позволяват обогатяването с аромати и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати