Как се маринова сланина?

Как се маринова сланина?

Как се маринова сланина?

Краят на есента и началото на зимата са най-подходящото време за приготвяне на маринована сланина. Тогава прасетата са най-угоени, сланината най-крехка и температурите идеални за приготвянето на този традиционен деликатес от българската кухня.

Мариноването на сланина е изключително лесно, с него може да са справят готвачи и домакини, които нямат никакъв кулинарен опит. Всичко, което ви трябва, са качествена домашна сланина, много сол (количеството не е уточнено) едно прясно яйце и малко търпение.

Пригответе солен воден разтвор, като добавяйте сол, докато яйцето не изплува на повърхността и не се задържи там (рандеманът е около 300 г сол на 1 л вода). С така приготвения разтвор се залива сланината, затиска се с мраморна плоча, за да не изплува, и се оставя на хладно за около 20- дни.

Можете да мариновате сланина в буркани. Тя става много бързо и е готова за консумация два-три дни след приготвянето ѝ. За целта нарежете сланината на правоъгълници, високи колкото буркана и ги наредете плътно. По желание може да ги овкусите с черен пипер, кимион, праз, суха пиперка и др. Добавете 1 с.л. сол и вода, затворете добре капачката и стерилизирайте за 4-5 минути.

Осолената маринована сланина позволява лесно да изненадате неочаквани гости с ароматна панирана сланина или класически боб със сланина в гърне. Още рецепти със сланина ще намерите на нашия сайт.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати