Колко време са годни за консумация бурканите с месо?

Колко време са годни за консумация бурканите с месо?

Все повече домакини предпочитат да консервират месо в буркани, отколкото да го съхраняват във фризер. Причините за това са много и разнообразни, като на първо място те поставят това, че консервираното месо в буркани се отличава с много по-запазен вкус и аромат спрямо замразеното.

Не на последно място е и удобството просто да отвориш буркан и за нула време да приготвиш вкусна гозба за цялото семейство, което е от значение за всички, работещи на пълен работен ден.

Най-важният въпрос, който обаче всички си задават, е колко време са годни за консумация бурканите с месо.

За съжаление еднозначен отговор на този въпрос няма, защото качеството на домашните месни консерви в най-голяма степен зависи от качеството на месото, както и строгото спазване на правилата за консервиране.

Специалистите препоръчват използването на стандартни буркани тип омния с вместимост не повече от 1 л. Преди процеса на консервиране на месо бурканите трябва да са измити с гореща вода и оставени да се изсушат, покрити с кърта, за да не се напрашат.

В зависимост от това дали ще консервирате сурово или вече запържено или по друг начин обработено термично месо, се определя и времето за стерилизиране на бурканите. На който и от двата варианта да се спрете, не бива да забравяте, че бурканите се пълнят до 2 см под ръба, а не догоре.

След правилно поставяне на капачките и затягането им, следва херметизирането, което става по следния начин. Бурканите с месо се поставят в гореща вода, кипват се и се варят.

Времето за стерилизиране на бурканите варира от минимум 1 час за буркани, в което месото вече е обработено термично и минимум 2 часа за сурово месо.

При правилна стерилизация бурканите с месо могат да имат срок на годност над 1 година. Препоръчително е обаче да бъдат използвани в рамките на следващите 3 до 6 месеца.

Важно е, когато отваряте буркана с месото, да чуете ясно звук от разхерметизирането на буркана. В случай, че имате съмнения относно годността и качеството на месото в буркана, в никакъв случай не го яжте, ами отворете друг.

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати