Как да си набавим натрий?

Как да си набавим натрий?

Натрият е ценен микроелемент, който е натоварен с една от най-важните функции в организма - да поддържа кръвния обем в организма. Натрият е отговорен за работата на мускулите и нервите, той предотвратява изтощението и топлинните удари, които ни заплашват при по-продължително излагане на слънце.

За щастие натрият е от онези микроелементи, които хората си набавят лесно. Най-добрите източници на натрий за хората са солта, беконът, зелените маслини, морската риба, сиренето и други общодостъпни продукти.

Можете да си набавите дневната доза натрий ако консумирате хляб и тестени продукти. Храни, богати на натрий, са още соевият сос, сокът от кисело деле, сушените домати, каперсите, галетата, дори бисквитите, чипсът и вафлите, които не бива да консумираме по други причини.

Натрий се среща още в неосолените ядки, плодовете и зеленчуците, без моркови, цвекло и спанак.

Въпреки че повишеното ниво на натрий в организма е една от основните причини аз задържане на вода, се препоръчва да се изключвате от менюто си храни, богати на натрий. Този микроелемент работи в синхрон с калий, като липсата или прекомерното му нива се отразява силно на работата на организма.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати