Полезен ли е суровият спанак?

Полезен ли е суровият спанак?

Спанакът е сред най-полезните листни зеленчуци. Въпреки че присъства на трапезата на китайските императори още през VII-VIII век, спанакът пристига на европейската трапеза едва през ХХ век. За популяризирането на спанака и полезните свойства на спанака трябва да благодарим на анимационния герой моряка Попай.

Спанакът е богат на витамини и микроелементи, като витамин A, витамин B1, B2, B6 и др., както и на голямо количество фолиева киселина. Затова и специалистите по хранене и диетолозите са категорични, че спанакът трябва да присъства на трапезата ни колкото се може по-често.

Изследвания от последните години обаче повдигат някои въпроси относно това полезен ли е суровият спанак.

Редица привърженици на здравословния начин на живот проповядват похапване на суров спанак под формата на вкусни салати със спанак, защото смятат, че така в най-голяма степен ще се запазят съдържащите се в него полезни вещества.

Но скорошни изследвания показват, че суровият спанак не е толкова полезен и препоръчителен за консумация. Редовното похапване на суров спанак може да стане причина за образуване на камъни в бъбреците. Виновник за това е оксаловата киселина, която се среща в спанака.

Оксаловата киселина притежава способността да се свързва с различни минерали в червата на човек, в резултат на което се образуват неразтворими соли или т.нар. оксалати.

Оксаловата киселина има и друго неприятно свойство - тя възпрепяства усвояването полезните желязо, калий, витамин А и калций, на които е богат спанакът.

Дори и минималната термична обработка, като например да приготвите бланширан спанак, оксаловата киселина се разгражда.

Колкото по-едри и зелени са листата на спанака, толкова повече е наличието на оксалова киселина в него. В сортове като бейби спанак нейното наличие и минимално, затова и този сорт спанак може да се консумира в сурово състояние, докато традиционните сортове са по-подходящи и полезни, когато са приготвени под формата на пюре от спанак, спаначена супа с ориз или дори спаначени кюфтета.

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати