В лимеца има ли глутен?

В лимеца има ли глутен?
Снимка: gotvach.bg

Хората, които страдат от глутенова непоносимост, както и онези, които се борят с кошмара - наречен цьолиакия, трябва да бъдат особено внимателни по отношение на хранителните продукти, които употребяват.

При тези две групи хора в диетата им не бива да присъстват продукти, съдържащи глутен, затова те често са изправени пред предизвикателството да открият достатъчно хранителни и в край на сметка вкусни храни, в които да няма глутен.

Лимецът, подобно на останалите житни култури, съдържа глутен, но тук трябва да отворим една голяма скоба.

Глутенът, който се съдържа в лимеца, е в доста по-ниски количества спрямо този, който се съдържа в останалите житни култури. Това го прави един хранителен компромисен вариант за онези, които страдат от глутенова непоносимост.

Лимецът може да бъде част от диетата дори и на хора, които страдат от цьолиакия, защото протеинът, който влиза в състава на зърното - глиадин, се оказва нетоксичен за страдащите от цьолиакия хора.

И на последно място, но не и по важност - лимецът се отличава с по-високи нива на витамини и минерали, което го прави незаменима добавка към трапезата на хората на безглутенова диета, които, изключвайки от менюто си всички продукти с глутен, всъщност по неволя се лишават и от съдържащите се в тях полезни минерали, витамини и фибри.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати