Как се прави парена сланина?

Как се прави парена сланина?

Това е един вариант на приготвяне на сланината за зимата. Първо, отстранете излишната мазнина, която понякога се реже при изрязването от прасето на сланината. Впрочем за тези, които не знаят, си личи до къде е самата сланина, представлява като отсечена черта. След като я отстраните, нарежете сланината на еднакви квадрати или форми, каквито на вас ви харесват.

Напълнете до половината голям и дълбок съд със студена вода. Сложете сланината вътре и оставете така да се изкисва за няколко часа, по-късно изхвърлете водата и налейте чиста, отново оставете да се изкисва.

Така излиза кръвта, която е в тънки нишки, които дори не се забелязват. Ако добре сте я изкиснали, сланината ще се запази дълго вкусна и няма да има лош мирис, което понякога се получава.

След изкисването загрейте вода в дълбока тенджера и прибавете едра сол, бъркайте, докато се стопи. Опитайте водата, трябва да е много солена, но не и прекалено да горчи от сол.

Когато водата заври на ключ, пуснете по няколко парчета. Оставете ги за около 2-3 минути и извадете с решетъчна лъжица. Така процедирайте с всичката сланина.

Когато свършите, извадете тенджерата с водата на студено и след като изстине, отгоре са се образували малки парченца мас, които задължително отстранете. С тази вода облейте сланината, ако я слагате в буркани или в кофичка.

Ако сланината е подредена в кофа и залеете с водата, трябва да я притиснете със тежест или чиния, за да стои под водата. Този вид парена сланина е много крехка и вкусна.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Илияна Димова
Много хубави съвети, а може ли като я сложим в буркани да стерилизираме ?
0
0
Ваня Георгиева
Да може да се стерилизира, и все пак се съхранява на тъмно и хладно помещение. :)
1
0