gotvach.bg»Съвети»За какво е полезен калият в организма?

За какво е полезен калият в организма?

За какво е полезен калият в организма?

Елементът от периодичната таблица на Менделеев, който се нарича калий, е най-ярката илюстрация на двойствеността на Вселената. Заедно с натрия, калият нормализира ритмичността на сърдечната дейност и регулира водния баланс на организма.

Калият междувременно е част от силната отрова, известна от древни времена - цианид, цианкалий или калиев цианид. И така - какво наистина е калий и за какво е полезен калият в организма?

Ролята на калия в човешкото тяло е важна. Правилната работа на мускулите и нервите зависи от равновесието на натриево-калиевия баланс. Калият участва в регулирането на метаболизма на водата и солта, поддържа оптималното състояние на киселинно-алкалната среда.

Ензимите се активират чрез действието на калиевите съединения. Калият подобрява активността на миокарда в ситуация на метаболитни нарушения.

Калиевите съединения осигуряват нормалното функциониране на меките тъкани, които се състоят от съдове, капиляри, мускули, черен дроб, бъбреци, мозъчни клетки, ендокринни жлези и други органи.

Калият се съдържа във вътреклетъчната течност. Благодарение на калиевите соли излишната вода се елиминира ефективно от тялото, набъбването бързо се елиминира и се улеснява освобождаването на урината.

В допълнение, ролята на калия в човешкото тяло е, че този микроелемент е незаменим антисклеротичен агент, който предотвратява натрупването на натриеви соли в клетките и съдовете .

Калият намалява вероятността от хронична умора.

Фенове на нискокалорична диета, любители на интензивното физическо възпитание и възрастните хора се нуждаят от подкрепа в организма на оптималното ниво на калий. Нуждите на човешкото тяло от калий се определят от телесното тегло, физическата активност, общото физиологично състояние и дори мястото на пребиваване.

Липса на калий в тялото

Калиевият дефицит увеличава риска от метаболитни нарушения, възникващи в миокардните клетки. Постоянната липса на калий в организма води до неуспех на ритъма на контракциите на сърдечния мускул, често предизвикващ инфаркт. В условия на ниско съдържание се нарушава регулирането на артериалното налягане и се развива ерозията на лигавиците.

Ярки примери са язви на стомаха и дванадесетопръстника, ерозия на шийката на матката. Има риск от преждевременно прекъсване на бременността. Пациентите често се оплакват от суха кожа, слабост и тъп цвят на косата, слабо възстановяване на увредената кожа.

За липсата на калий особено показателна е мускулна слабост, но има и други симптоми - недостиг на въздух, по-често уриниране, бърза умора, гадене до повръщане, объркване, няколко спазми.

Значителната липса на калий в организма води до появата на невралгични болки. Когато има детска парализа, диария и повръщане при деца, е необходимо да се провери доставката на калий в тялото на детето.

Излишък от калий в тялото

Редуването на калия в организма води до недостатъчна активност на надбъбречната кора и острия нефрит. Има излишък от калий в организма под формата на възбуда, адинамия, нарушения на функционирането на сърдечния мускул, укрепване на отделянето на урина, неприятни усещания в крайниците. Обикновено тези симптоми на излишен калий се появяват поради недохранване.

Голям излишък на калий в организма затруднява работата на сърдечния мускул, разстройва функционирането на бъбреците, което води до отлагането на калиеви соли в сухожилията и увеличава риска от камъни в бъбреците. Наред с други неща, излишъкът от калий в организма може да бъде причинен от отравяне с калиеви лекарства. В някои случаи се наблюдава дори парализа на крайниците.

Кои продукти съдържат калий

Съединения на калий, обогатени предимно с продукти от растителен произход. Голямо количество калий се открива в хляб, картофи, пъпеши, дини. Значително съдържание на калий се отбелязва при боба, соята, граха. В някои зърнени култури, например в овесена каша и пшеница, също се съдържа много калий.

Един мощен източник на калий са различни зеленчуци: моркови, зеле, цвекло и плодове като ябълки, грозде, всички цитрусови плодове, банани, киви, авокадо, сушени плодове. Калий съдържат и някои храни от животински произход - говеждо месо, мляко, рибно месо.

При формирането на диета трябва да се вземат под внимание продуктите, в които калият се съхранява в големи количества. Трябва също така да се има предвид, че употребата на продукти, богати на калий, води до увеличаване на екскрецията на натрий.

При храненето само с растителна храна, която е богата на калий, човек трябва допълнително да приема натриеви лекарства. При разумно използване на хранителни продукти от животински произход хората получават калий и натрий в оптимално балансирани количества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати