Gotvach.bg»Съвети»Как се реже и яде манго?

Как се реже и яде манго?

Vannq88Vannq88
Помощник Готвач
1716291
Как се реже и яде манго?

Малко известно е, че родината на мангото е Индия, но благодарение на Александър Македонски този вкусен плод е разпространен почти по целия свят. Мангото е с бъбрековидна форма, донякъде дори прилича на голяма круша.

По размери плодът прилича на голям лимон,но, разбира се, има и по големи представители, зависи от сорта. Можем да срещнем мангото в зелен, жълт и дори оранжев цвят.

Може да го консумираме прясно, консервирано, сушено и под формата на конфитюр. Много е харесвано е мангото под формата на сок или нектар от манго.

Мангото е може би на първо място в класацията на харесвани и най-консумирани храни в цял свят. За съжаление при нас този плод не е толкова разпространен, но който се е престрашил да го опита винаги повтаря.

В мангото има много витамин С и провитамин А, също така съдържа големи количества калий, и мед както почти всички други минерали.

На вкус мангото наподобява сочна праскова, но с повече влакна. Има много ароматна кожа, която не се яде и трябва да бъде обелена.

Цветът на месестата му част е оранжев и ако е добре узряло, е много сочно. В центъра му има костилка която не се яде.

За да обелим нашето манго, първо ни е нужен остър нож, с който трябва да го срежем до средата от всички страни. С лек натиск плодът се разделя на две части, премахваме костилката и на всяка част правим разрези, като тези разрези трябва да на наподобят решетка и да стигат до кората.

Когато сме готови обръщаме на обратно кожата с месото. Така се получава нещо като ветрило, изпъкват малките мубчето,които сме нарязали. Остава само да ги срежем по продължение на кората и да ги поставим в чиния. Така имаме кубчета манго и най важното - не сме се наплескали целите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати