Как правилно да сиропираме баклава?

Как правилно да сиропираме баклава?
Снимка: gotvach.bg

Баклавата е многослоен сиропиран сладкиш. Типичният десерт от арабската и турската кухня в продължение на столетия е причина за спорове откъде точно произхожда. Дори арменци, турци, ливанци и гърци претендират, че този десерт е техен.

Традиционната баклава се прави от тесто или кори. Ако се прави от тесто то се разточва на тънки кори. Познавачите казват, че е най-хубава с олио и/или масло.

Направата на хубава бакла има много тънкости при приготвянето. Една от тънкостите и е правилното сиропиране на баклавата.

Баклавата се сиропира три или четири пъти.

Една от тънкостите е, че сиропъта и баклавата трябва да бъдат с различна температура.

След изпичането баклавата трябва да се остави да изстине напълно. Сиропът, с който ще се залива, трябва да е горещ.

След като се залее баклава, отново се оставя да изстине. Когато изстине, непопилият сироп много внимателно се отцежда. След това се загрява отново. Ако трябва да се сгъсти, се добавя още малко захар. И отново заливаме с готовия горещ сироп.

Това се повтаря още един - два пъти. След това се оставя за няколко часа да попие.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати