Кога и как се бере риган?

Кога и как се бере риган?

Кога и как се бере риган?

Риганът е растение, широко разпространено в Средиземноморието и в цяла Европа.

Той има силен аромат и може да се използва в редица рецепти, като сосове за пици, печено пиле и различни видове супи. Ако имате много пресен риган, можете да го изсушите и да го запазите за бъдеща употреба.

Как да събираме риган?

За медицински цели използвайте горната част на издънките на ригана, със съцветията и листата. Растителните суровини се прибират през периода на активен цъфтеж на растенията, затовариган се бере от втората година на живота им (през юли или началото на август).

При събирането се подбират здрави, чисти и добре оформени екземпляри, с минимален брой пъпки.

По време на прибиране на ригана, използвайте остър нож или градински ножици. Изрязва се до височина от 25 см от земята. Абсолютно е забранено да се вадят издънки с корените: това води до дегенерация на билката.

За да събирате риган, трябва да изберете екологично чисти места: горски поляни, сухи ливади, полета.

Не бива да се събира растителна суровина в близост до съхранението на химикали, промишлени и битови отпадъци, в близост до животновъдни ферми, пасища, оживени магистрали и промишлени предприятия.

Как да изсушим риган у дома

Риганът се суши в тавански помещения, добре вентилирани веранди или под сенници на открито. Събраните суровини се свиват в снопчета и се простират на сянка, като внимателно се уверявате, че няма слънчеви лъчи.

Ако желаете, риганът може да бъде разположен на хартия или на тъкан, на не много дебел слой. Разстила се и върху трева, но трябва да се разбърква най-малко 4 пъти на ден.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати