gotvach.bg»Съвети»Какви подправки се слагат на филе Елена?

Какви подправки се слагат на филе Елена?

Vannq88Vannq88
Помощник Готвач
1716342
Какви подправки се слагат на филе Елена?

Кой не е чувал за филе Елена, кой не го е пробвал с една ракия или чаша отлежало домашно вино? Който го е опитал, винаги повтаря.

Всъщност името на филе Елена подлъгва, че е от еленско месо. Наименованието на прословутото мезе идва от Еленския балкан и по-специално от град Елена,закъдето то е много характерно. За щастие не е необходимо да ходим чак до град Елена, за да си го купим или да си хапнем.

Филе Елена се приготвя от качествено свинско месо и е напълно възможно да си го приготвим дори и сами у дома.

Като за начало ни трябва прясно свинско контра филе, което трябва да осолим за около 2-3 дни, а може и повече, в зависимост от големината му. След това месото се изкисва, измива и остава да го изцедим и да го нанижем на конци.

Преди обаче да го нанижем и оставим да се суши, трябва да го овкусим с подправки. Те се най-важното за неповторимия му вкус.

Еленските майстори пазят в тайна точното съотношение на ароматните подправки, които се слагат на филе Елена. Но от елинчани знаем, че най-често използваните подправки за филе Елена са черен пипер,червен пипер и чубрица, като съотношението е 1:1:1. Подправките се смесват, месото се овалва от всички страни и се оставя да поеме от аромата им.

И така овкусени филенцата са готови да увиснат на чист еленски въздух. След няколко седмици можем да го свалим. Но макар и да нямаме елински въздух, то и на друго място пак ще стане уникално вкусно. И не трябва да забравяме че най-добрата приятелка на еленското филе е еленската мускатова и приятна компания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

2.7
Общо гласували: 3
50
41
31
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Биляна Владова
Никой в Елена не слага червен пипер на филето, защото когато престои малко и започва да хваща паяжина. Сага се единствено черен пипер и чубрица, като съотношението им е в зависимост от количеството което сами предпочитаме.
4
0