Как се разтопява шоколад на водна баня?
gotvach.bg»Съвети»Как се разтопява шоколад на водна баня?

Как се разтопява шоколад на водна баня?

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
85321010330
Как се разтопява шоколад на водна баня?

Най-хубавите неща са незаконни, неморални или са залети с разтопен шоколад. Шегата настрана, но има много десерти, които се правят с разтопен шоколад и много начинаещи готвачи са се питали как се разтопява шоколад на водна баня.

Първото и най-важно правило е да не се изкушите и да изядете шоколада, преди да го разтопите.

Второ, никога не слагайте съда с шоколада директно върху котлона. Ако сложите шоколада в метален съд и го поставите на котлона, то шоколадът със сигурност ще се изпече, ще загори, но няма да се разтопи. В микровълновата фурна се случва горе-долу същото.

За да разтопите шоколад на водна баня, първата стъпка е да начупите шоколада на малки парченца. След това вземате огнеупорен съд и слагате парченцата шоколад в него. Важно е съдът да е напълно чист и без никаква влага или остатъци от вода в него. Отделете настрани начупения шоколад.

Вземете тенджера и сипете в нея два пръста вода. Сложете на котлона и изчакайте водата да заври. Сложете огнеупорния съд с парченцата шоколад в тенджерата с кипящата вода. Дъното на съда с шоколада трябва да е потопено във врящата вода съвсем леко, дори ако може, да не го докосва, е най-оптималното положение.

По този начин серазтопява шоколад на водна баня. Изчакайте няколко минутки и ще видите как шоколадът започва бавно и равномерно да се разтопява. Периодично разбърквайте. Най-добре е това да става с дървена лъжица.

Ако побързате да махнете от котлона, ще получите гъст шоколад, но ако изчакате още няколко минутки, шоколадът ще стане съвсем течен. Вие избирате желаната гъстота и кога да вдигнете от котлона.

И така - разтопеният шоколад на водна баня е готов. С него можете да си приготвите глазура за торти, кекс и други сладкиши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати