Смръчкулата има ли отровен двойник?

Смръчкулата има ли отровен двойник?

Гъбата смръчкула се отличава със силна миризма. Тя има интересна форма, която наподобява на малка елхичка. Позната е сред гъбарите още като мръчкула, шерданче , бучка - гъба, корминка.

Смръчкулата е най-ранната пролетна гъба и се появява след като снегът се стопи и повече време грее слънце. Тези гъби се използват за различни лечебни цели. Освен това смръчкулата е деликатес и най-често се приготвя пържена.

Не се препоръчват за малки деца. Въпреки полезните качества на смръчкулата, трябва да знаете, че е добре първо да я варите и да изхвърлите водата и тогава да я готвите.

Смръчкулата има отровен двойник. Това е гъбата дипленка. Тя има неправилна форма - повърхността й е набръчкана и от там идва името й дипленка - като дипли.

Смръчкулата, както и нейният отровен двойник може да имат различен цвят, който варира от тъмно до светло кафяв. Гъбата смръчкула се отличава с кухо, тънко и лесно чупливо месо и бяло пънче.

Отровният двойник на смръчкулата - гъбата дипленка съдържа вещество, което е отровно. То се нарича хелвелена киселина. Хубавото е, че тази отровна киселина е разтворима във вода. За да махнете отровата от гъбата, трябва да я сварите и задължително да изхвърлите водата, защото отровната киселина остава в нея.

Друг начин да отстраните отровата от гъбата е като я изсушите. В процеса на сушете отровата се изпарява.

За този вид гъби, както и за гъбите по принцип, е добре да се берат само от опитни хора. По този начин можете да сте спокойни, че консумирате ядливи гъби и няма риск от натравяне. Ядливите гъби и техните двойници много си приличат и само опитни гъбари могат да ги различат.

Съветът има само информативен характер, не ви съветваме да берете или консумирате гъби, ако не нямате опит в гъбарството, защото последиците могат да бъдат фатални.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати