Gotvach.bg»Съвети»Смръчкулата има ли отровен двойник?

Смръчкулата има ли отровен двойник?

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532493
Смръчкулата има ли отровен двойник?

Гъбата смръчкула се отличава със силна миризма. Тя има интересна форма, която наподобява на малка елхичка. Позната е сред гъбарите още като мръчкула, шерданче, бучка - гъба, корминка.

Смръчкулата е най-ранната пролетна гъба и се появява след като снегът се стопи и повече време грее слънце. Тези гъби се използват за различни лечебни цели. Освен това смръчкулата е деликатес и най-често се приготвя пържена.

Не се препоръчват за малки деца. Въпреки полезните качества на смръчкулата, трябва да знаете, че е добре първо да я варите и да изхвърлите водата и тогава да я готвите.

Смръчкулата има отровен двойник. Това е гъбата дипленка. Тя има неправилна форма - повърхността й е набръчкана и от там идва името й дипленка - като дипли.

Смръчкулата, както и нейният отровен двойник може да имат различен цвят, който варира от тъмно до светло кафяв. Гъбата смръчкула се отличава с кухо, тънко и лесно чупливо месо и бяло пънче.

Отровният двойник на смръчкулата - гъбата дипленка съдържа вещество, което е отровно. То се нарича хелвелена киселина. Хубавото е, че тази отровна киселина е разтворима във вода. За да махнете отровата от гъбата, трябва да я сварите и задължително да изхвърлите водата, защото отровната киселина остава в нея.

Друг начин да отстраните отровата от гъбата е като я изсушите. В процеса на сушете отровата се изпарява.

За този вид гъби, както и за гъбите по принцип, е добре да се берат само от опитни хора. По този начин можете да сте спокойни, че консумирате ядливи гъби и няма риск от натравяне. Ядливите гъби и техните двойници много си приличат и само опитни гъбари могат да ги различат.

Съветът има само информативен характер, не ви съветваме да берете или консумирате гъби, ако не нямате опит в гъбарството, защото последиците могат да бъдат фатални.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати