Какво да правим, ако тестото стане твърдо?

Какво да правим, ако тестото стане твърдо?
Снимка: gotvach.bg

Замесването на хубаво тесто е важна цел, за всяка домакиня, захванала се с тази работа. Тестото се използва в разнообразни рецепти – от торти, до баници, сладки и курабийки, до солени кейкове, хлябове и кифли.

Понякога, поради една или друга причина, тестото става прекалено твърдо и не става за по-нататъшна обработка. Когато приготвяте маслено тесто, имайте предвид, че то не се меси твърде дълго време, защото става много твърдо и жилаво и след това не може да се поправи.

При обикновеното тесто, ако стане твърдо, може да добавите към него едно добре разбито яйце и да замесите отново – така тестото става меко и еластично. Много възможно е тестото да е твърдо, заради по-голямото количество брашно, което сте сложили.

Затова яйцето ще балансира и ще поправи консистенцията. Затова никога не слагайте брашно на око, а работете по точни рецепти. Друг много важен съвет е никога да не изсипвате по много тесто наведнъж по време на месенето, защото резултатът отново ще е твърдо тесто.

Добавяйте по малко и замесвайте внимателно. Когато правите тесто с мая трябва да имате предвид, че то трябва да втаса добре, продуктите за него трябва да са топли, а маята задължително втасва преди това.

Вижте и няколко рецепти за тесто: Най-хубавото тесто за кекс, Универсално тесто за курабии и Тесто за дебела и пухкава пица.

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати