Кога се пие магнезий?

Кога се пие магнезий?

Магнезият е един от най-важните минерали, за да може организмът ни да функционира нормално. При дефицит на магнезий в организма се появяват следните симптоми: хронична умора, чувство за слабост, намален апетит, гадене, повръщане и по-често разболяване. При по-дълги периоди, в които нивата на магнезий в организма са под нормата, се появяват и други симптоми: промяна на ритъм на сърцето, променливи настроения, изтръпване на крайниците.

Магнезият има много благоприятно въздействие върху организма, затова магнезий се пие при: високо кръвно налягане, диабет, понижаване рискът от остеопороза. Намалените нива на магнезий могат да доведат до появата на чести мигрени и чувство на изтощение.

Ако имате проблеми със съня, трябва да знаете, че приемът на магнезий помага при тези смущения. Магнезият помага да заспиване по-бързо и осигурява дълъг и спокоен сън. Магнезият действа много благотворно върху нервната система и помага при депресия, променливи настроения, нервност, прояви на агресия и проблеми с паметта. Когато магнезият не достига в организма, човек става по-чувствителен притеснен и избухлив. Липсата на магнезий в организма може да доведе и до страх, безпокойство и дори халюцинации.

Приемът на магнезий има противовъзпалително действие. Също така магнезият е важен минерал, осигуряващ нормалното протичане на овулацията, бременността и месечния цикъл.

По време на бременността нивата на магнезий спадат в организма и затова се препоръчва прием под формата на хранителни добавки. Така се осигурява достатъчно количество магнезий за майката и за бебето. Това предпазва майката от депресии по време на бременността и намалява значително риска от следродилна депресия.

Ако майката кърми след раждането, отново е добре да приема магнезий под формата на хранителни добавки, тъй като кърменето намалява нивото на магнезий в организма на майката. Ако тя приема хранителна добавка с магнезий, ще намали риска от умора, подтиснатост и депресивни състояния.

Ако приемате противозачатъчни, е добре да знаете, че те пречат на правилното усвояване на магнезият в организма. Той се задържа в костите и затова е добре да си го набавяте с хранителни добавки и с подходящи храни.

По време накритическата възраст нивата на магнезий спадат. Добре е да балансирате магнезия в организма, за да избегнете риска от остеопороза.

Ако спазвате диета, най-вероятно магнезият не ви достига и това може да доведе до различни проблеми и дискомфорт. Можете да приемате хранителни добавки с магнезий, за да си набавите необходимите нива от този полезен и важен за организма минерал.

Децата също често имат недостиг на магнезий в организма, тъй като при тях той е необходим за растежа на костите, за правилното функциониране на мозъка и мускулите. Симптомите са: болки в корема на нервна почва, различни тикове, притеснителност и нарушения в съня. Осигурете прием на хранителна добавка с магнезий за период от три месеца и проблемът ще бъде решен.

Индивидуалният дневен прием на магнезий се определя спрямо телесното тегло на човек. Според лекарите е правилно да се осигурява минимална доза от 6 мг/кг телесно тегло или жена с тегло около 70 кг, трябва да приема 400-400 мг магнезий дневно.

Рейтинг

5
Общо 4 гласували
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати