Как да съхраним сварени спагети?

Как да съхраним сварени спагети?

Често се случва да не преценим добре количеството на продуктите и да ни останат. Повечето продукти са лесни за съхранение, но някои са специфични и не всяка домакиня знае как да съхрани сварени спагети.

При съхраняване на сварени спагети от най-съществено значение е самата технология за варене на спагети.

Спагетите са с различна дебелина и на всяка опаковка е отбелязано колко време им трябва за да се сварят. Много е важно да не преварим спагетите.

За сваряването на 500 г спагети е нужна голяма тенджера и минимум 5 л вода, защото правилото гласи на 100 г спагети се слага 1л вода.

Наливаме водата в тенджерата. Слагаме 1 с.л. сол и 1 с. л. олио и когато заври, добавяме в кипящата вода спагетите, без да ги начупваме, както са си на сноп. Бъркаме с дълга вилица, за да не залепнат за дъното до момента, в който започнат отново да завират.

Ако искаме да ускорим това време, засилваме котлона за 3-4 мин. и после пак го намаляваме. Не използвайте капак, защото има опасност да кипне. Засичаме указаното време за варене на опаковката.

Когато спагетите омекнат, трябва да останат леко жилави - ал данте, но не недоварени и твърди, ги отстраняваме от котлона и оставяме за около минута във врялата вода, за да се доварят. След това ги прецеждаме през гевгир и веднага ги измиваме обилно със студена вода.

Тук е моментът да преценим колко от спагетите ще използваме и колко от сварените спагети ще съхраним за по-късно.

Отцеждаме ги, слагаме ги в тенджера. Капваме около 1 с.л. олио и ги разбъркваме с дълга вилица, за да не се слепят. Трябва да са напълно изстинали.

Наливане в тенджерата студена вода, която да стига два пръста над спагетите. Завиваме добре със стреч фолио и слагаме тенджерата със сварените спагети в хладилника.

Когато решим по-късно да ги използваме, отцеждаме ги и ги слагаме директно в горещ сос Карбонара или друг сос за спагети, за да се досготвят.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати