Как да съхраняваме печурки?

Как да съхраняваме печурки?
Снимка: gotvach.bg

Печурките са род базидиеви гъби от семейство печуркови. Имат гулести плодни тела и спорообразуващ слой под формата на пластинки. Характерни за тях са розовите пластинки и шоколадено-кафявият споров прашец.

На нашата трапеза най-често присъстващите гъби са именно печурките. Затова е необходимо да знаем как да ги съхраняваме свежи и в същото време вкусни. Ето и няколко начина за тяхното съхранение:

Сварени и замразени гъби

Ако съхранявате печурките сварени и замразени, това увеличава годността им с шест месеца. Технологията за този вид съхранение е следната:

1. Първо почистете гъбите и ги измийте под течаща вода;

2. След това ги сложете във вряща, леко подсолена вода и ги варете 10 минути;

3. Отцедете ги с гевгир;

4. Подредете ги внимателно върху хартия, която да поеме течността;

5. Когато гъбите изсъхнат напълно, ги приберете в найлонови пликове или в подходящи съдове и замразете.

Изпържени и замразени гъби

Така приготвените гъби също издържат около шест месеца. А ето и как става този вид съхранение:

1. Първо, почистете и измийте гъбите, след което ги изсипете в тиган и налейте малко олио;

2. Изпържете ги, докато течността напълно се изпари;

3. Поставете ги върху хартия, която да поеме мазнината;

4. След това ги опаковайте и замразете.

Сушене на гъби

Изсушаването също е начин да запазите гъбите свежи, които след като се изсушат, се слагат в чували от плат и се съхраняват на сухо и прохладно място. Изсушените гъби издържат до година.

Мариноване на гъби

Можете да съхраните печурките в предпочитана от вас марината. Рецептите за маринати са многобройни. Общото между всички е, че накрая, преди да се затвори бурканът, се налива оцет. След това се прибират в хладилник или изба, където могат да се съхраняват до 1 година.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати