Как се суши зелен фасул?

Как се суши зелен фасул?

Зеленият фасул има много разновидности и всичките са близкородствени. Всички разновидности на зеления боб имат много подобен вкус и съдържание на хранителни съставки.

Зеленият боб е много полезен. В 100 грама продукт се съдържат 24 калории. В него има също и фолиева киселина, минерали, баластни вещества, цинк, калий, провитамин А, витамини С.

Той е и много вкусен, може да се използва във всякакви ястия. Вегетарианците го обожават, защото в него се съдържат всички нужни и полезни за тялото хранителни вещества. Шушулките на този вид боб са зелени и все още неузрели и спадат към общото семейство Fabaceae или така наречения зелен фасул.

Има много разновидности на тези неузрели шушулки. Има боб под формата на мида, пинто или пъстър боб, бял боб, червен боб, розов боб и жълто-восъчен боб. Всички тези разновидности могат да се намерят по нашите пазари. Отначало за ядене са се използвали само семената на боба.

Първите, които започнали да хапват и шушулките, били италианците през XVII-ти век. Те късали боба съвсем млад и всеки ден го проверявали дали не е узрял прекалено. Най-старите находки на боба са намерени в пещерата Гутареро в Перу от около 6000 г. пр. Хр. Били намерени семена от зелен фасул.

По време на пътуванията на Христофор Колумб консервирането на зелен боб се разпространило бързо в Северна и Южна Америка.

И така - след интересната история да преминем към същността на нашата статия, а именно как да си изсушим зеления боб. Всички знаем, че най-често от зеления боб се правят буркани. Можете също да го съхранявате и във фризера. Много малко хора обаче знаят, че зеленият боб може да бъде изсушен. И да го имате в изобилие цяла година.

А ето и как става изсушаването: Младите зеленчуци се измиват, без да се почистват дръжките и връхчетата. Попарват се във вряща и подсолена вода за около минута. После се измиват със студена вода. Нижат се на конец и се сушат на проветриво място. Добре изсушеният боб се прибира в сандъче или платнена торбичка и се оставя в сухо помещение. Преди употреба сушеният боб се накисва в хладка вода за четири часа.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати